Zo beperkt u geluidsoverlast van de warmtepomp - Carré De Wit
Artikel

Zo beperkt u geluidsoverlast van de warmtepomp

  • Advies en Tips, Uncategorized

De warmtepompen waren niet aan te slepen afgelopen winter. Met de hoge gasprijzen blijven ze ook de komende tijd nog onverminderd populair. Bij steeds meer woningen ziet u op de uitbouw of in de tuin de buitenunit van de warmtepomp staan. Los van het feit dat het geen sierlijke apparaten zijn, kunnen ze ook de nodige overlast veroorzaken. Helemaal wanneer er in iedere tuin in uw rijtje een buitenunit staat. Er zijn echter voldoende manieren om de overlast van deze apparaten te verminderen.

Laat u voorlichten

U hebt zich bij het plaatsen van de unit in de eerste plaats goed laten voorlichten. U hebt gekozen voor een extra stille, modulerende warmtepomp met het juiste vermogen voor uw woning. Daarnaast hebt u bij het plaatsen van de buitenunit al goed rekening gehouden met uw buren. Hij staat in ieder geval voldoende van de erfgrens af. Toch merkt u dat de buitenunit van de warmtepomp nog behoorlijk veel lawaai maakt. Dat is voor uw buren niet prettig, maar ook zeker niet voor uzelf. Nu het voorjaar staat te trappelen wilt u daar alvast iets aan doen, zodat u straks de overlast voor de buren en uzelf tot een minimum beperkt.

Geluidswerende kast

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een geluidswerende kast om de buitenunit te plaatsen. Deze kasten zijn er vanaf ongeveer duizend euro en zijn speciaal gemaakt om het geluid van de buitenunit te dempen. De kasten zijn er in verschillende maten en kleuren, die passen bij uw unit en tuin. Houd er rekening mee dat de omvang van de buitenunit wel een stuk groter wordt met het plaatsen van een omkasting. De positieve keerzijde is dat het absoluut zorgt voor minder geluid.

Trillingsdemping

Hebt u de unit op een balkon of plat dak staan of aan de gevel hangen? Zorg dan voor voldoende trillingsdemping. Bijvoorbeeld door het plaatsen van rubbers onder de pootjes of tussen de gevel en de unit. Zodra de warmtepomp aanslaat, kunnen namelijk trillingen ontstaan. Door deze op te vangen door middel van demping, vermindert u ook hiermee het geluid. Houd er ook rekening mee dat de uitblaasopening niet op de gevel gericht staat. De uitblaasopening moet zo vrij mogelijk gehouden worden.

Tuinbeplanting

Verder helpen planten en andere begroeiing in uw tuin het geluid te dempen. Een tuin of balkon met vooral tegels weerkaatst het geluid veel meer. Zorg daarnaast ook nog voor een goede isolatie in huis waardoor uw woning geschikt is voor lage-temperatuur verwarming. Hierdoor werkt uw warmtepomp veel efficiënter, hoeft hij minder hard te werken en geeft hij minder overlast.

U hebt er in ieder geval alles aan gedaan om de geluidsoverlast van uw warmtepomp tot een minimum te beperken. U en uw buren zijn klaar voor het buitenseizoen.

Is Jouw Huis Meer Waard Geworden?

Ontdek de actuele marktwaarde van jouw thuis. Je zou verrast kunnen zijn door wat je ontdekt

Is Jouw Huis Meer Waard Geworden? Ontdek Nu!

Bekijk Jouw Gratis Waarderapport
flying-popup

Welkom Thuis magazine

Lees nu de nieuwe Welkom Thuis
Magazine

Lees meer