De familiehypotheek als alternatief voor afgeschafte jubelton. - Carré De Wit
Artikel

De familiehypotheek als alternatief voor afgeschafte jubelton.

  • Hypotheek en Financiering

Met de afschaffing van de jubelton lijken de mogelijkheden om als ouder bij te springen in de financiering van de woning van de kinderen verleden tijd. Toch zijn er alternatieven om als ouder uw kind financieel te ondersteunen bij de aanschaf van een eerste woning. Bijvoorbeeld door middel van de familiehypotheek.

Rente

Een familiehypotheek is in basis hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen leent u nu bij familie en niet bij de bank. Als ouder ontvangt u vervolgens rente van uw kind. Het grote voordeel voor de ouder is dan ook dat het spaargeld op deze manier meer oplevert dan wanneer het op de bank staat.

Een bank mag tot maximaal 100 procent van de waarde van de woning aan hypotheek uitgeven. Stel dat uw kind nog wil verbouwen, dan is de familiehypotheek een mooie oplossing. Hij of zij hoeft dan niet aan het eigen geld te zitten, maar leent dit van u.

Overeenkomst

Ook al bent u familie, de afgesloten lening moet wel in een getekende overeenkomst worden vastgelegd. In deze overeenkomst staan de afspraken die gemaakt zijn met betrekking tot de lening. Denk hierbij aan de aflossing en de rente die het kind gaat betalen.

Hypotheekrenteaftrek

Als het kind de rente wil aftrekken, dan dient deze nagenoeg gelijk te zijn met de op dat moment geldende gemiddelde rente onder dezelfde omstandigheden. U mag als ouder best een hogere of veel lagere rente vragen aan uw kind, maar dan is de kans groot dat deze niet in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek en vervalt hiermee het belastingvoordeel. Verder moeten ook de voorwaarden overeenkomen met de eisen die worden gesteld aan rentes die in aanmerking komen voor de renteaftrek. Bent u er niet helemaal zeker van, dan kan de notaris en de Belastingdienst u helpen aan de juiste voorwaarden en rentestanden.

Schenken

Als ouder hoeft u geen belasting te betalen over de rente die u ontvangt. Daarnaast mag u als ouder het bedrag dat uw kind aan aflossing en rente betaalt ook jaarlijks schenken. Houd daarbij wel rekening met de hoogte van het maximale schenkbedrag per jaar. Dat bedrag is in 2023 6.035 euro.

Risico’s

Voordat u als ouder de familiehypotheek inzet, is het goed na te denken over de risico’s. U moet het bedrag bijvoorbeeld wel kunnen missen. Is het bedrag bedoeld voor uw ‘oude dag’, weet dan wat voor consequenties het heeft door daar een (groot) deel van uit te lenen. Denk ook na over de risico’s wanneer uw kind de rente niet meer kan betalen of de hypotheek niet kan aflossen. Daarnaast kan het ook zijn dat de bank besluit geen hypotheek uit te keren. De lening bij de ouders telt namelijk mee in de totale schuld van het kind. Hierdoor kan de bank concluderen dat het inkomen niet toereikend is om beide leningen te financieren en de bank daarmee een te groot risico loopt

Is Jouw Huis Meer Waard Geworden?

Ontdek de actuele marktwaarde van jouw thuis. Je zou verrast kunnen zijn door wat je ontdekt

Is Jouw Huis Meer Waard Geworden? Ontdek Nu!

Bekijk Jouw Gratis Waarderapport
flying-popup

Welkom Thuis magazine

Lees nu de nieuwe Welkom Thuis
Magazine

Lees meer